A szemölcsök típusai

A bőrgyógyászok leggyakrabban két szemölcstípussal találkoznak: a közönséges szemölccsel és a lábon lévő szemölccsel. A közönséges szemölcsök általában az ujjakon, a kézháton, a karokon és lábakon nőnek. A lábon lévő szemölcs (verruca) általában a talpon található.

A szemölcsök típusai:

 

KÖZÖNSÉGES SZEMÖLCS (AVAGY VERRUCA VULGARIS)

A közönséges szemölcsök fájdalommentes, jóindulatú kinövések, melyek kemény bőrből állnak. A közönséges szemölcs egy tömör, kiemelkedő dudor, durva felszínű és karfiolra emlékeztető megjelenéssel. A szemölcsök alakja lehet kerek vagy szabálytalan, lapos vagy kiemelkedő, és akár borsó nagyságúra is megnőhetnek. Színük a fehér, a szürke és a barna változatai. A közönséges szemölcsök az ujjakon általában a körmök közelében és a kézháton nőnek, de lehetnek a térden és az arcon is, legtöbbször ott, ahol a bőr előzőleg megsérült.

LÁBON LÉVŐ SZEMÖLCS (VERRUCA PLANTARIS)

A lábszemölcs csak a lábfej alsó részén, például a sarkon vagy lábujjpárnán, fordul elő; ezek a szemölcsök nagyon érzékenyek, és a bőr rendes mintázatának a megtöréséből ismerhetőek fel. A felszínük lehet érdes, kidudorodó, szivacsos tapintású, megvastagodott és/vagy pikkelyes. A lábszemölcsök barnák vagy szürkék (közepükön sötétebbek), rendszerint csúnyák és kezelés hiányában rendkívül fájdalmasak. Általában nagyobbak, mint a közönséges szemölcsök, illetve laposabbak is, mivel járás közben a lábfej alsó felére nehézkedünk. Gyakran olyan nyomáspontok alatt alakulnak ki, mint a sarok vagy a lábujjpárna. Közelről nézve a lábon lévő szemölcsökön kisebb fekete foltok láthatóak. Ezek a közhiedelemmel ellentétben nem a szemölcsök gyökerei: a fekete foltokat valójában a szemölcsnek az állás és járás okozta bevérzése idézi elő.

USZODAI SZEMÖLCS ( MOLLUSCA CONTAGIOSA)

Az uszodai szemölcsök sima, bőrszínű, megkeményedett kinövések, melyek átlátszóak vagy fehérek. Ezeket a szemölcsöket egyfajta poxvírus, a Molluscum Contagiosum vírus (MCV) idézi elő. Gyermekek esetében ezek a szemölcsök elsősorban a testen, karokon és lábakon jelennek meg. Esetenként előfordulhatnak az arcon és az altesten is. Viszont rendszerint nem jelennek meg a tenyéren és a sarkon. Néha nagyobb területen is kialakulnak, mivel csoportokban jelentkeznek.

LAPOSSZEMÖLCS (VERRUCA PLANA)

A laposszemölcsök simák, laposak és méretüket tekintve mindössze pár milliméteresek. Bőrszínű vagy világosbarna dudorként jelennek meg. Rendszerint egyszerre nagyszámú, 20–100 szemölcs jelentkezik. Bárhol előfordulhatnak, bár gyermekek esetében a legáltalánosabb megjelenési terület az arc. Felnőtteknél gyakran a férfiak szakállában és a női lábon jelentkeznek. Elképzelhető, hogy ennek oka a borotválkozásból, illetve szőrtelenítésből eredő bőrirritáció.

LÓGÓ SZEMÖLCS (VAGY VERRUCA FILIFORMIS)

A lógó szemölcsök hosszúkás, vékony kinövések az ajkakon, szemhéjakon, arcon vagy nyakon.

Ezeket a szemölcsöket otthon ne kezelje, forduljon orvoshoz!

ANOGENITÁLIS SZEMÖLCS

Az anogenitális szemölcs a végbélnyílás és/vagy a nemi szervek környékéként jelenik meg, formáját tekintve a bőrtől elálló, karfiolszerű kinövésként jelenik meg. Ezek a szemölcsök elsősorban a felnőtteken jelennek meg, és szexuális kapcsolat útján terjed.

Ezeket a szemölcsöket otthon ne kezelje, forduljon orvoshoz!

MOZAIKSZEMÖLCS

Több kisebb szemölcs egyszerre megjelenő csoportja.

FONTOS TUDNIVALÓ: A WARTNER CSAK KÖZÖNSÉGES SZEMÖLCSÖK ÉS A LÁBON LÉVŐ SZEMÖLCSÖK KEZELÉSÉRE AJÁNLOTT.

 

Wartner Classic és Wartner Foot szemölcsfagyasztó spray. Orvostechnikai eszköz, ami egyben gyógyászati segédeszköznek is minősül. Forgalmazó: Omega Pharma Hungary Kft. 1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.

Tel.: +36 1 883-9970, Fax: +36 1 883-9971

A honlap utolsó módosításának dátuma: 2014. július 14.