Gyakran ismételt kérdések

Általános tudnivalók

Mi az az orvostechnikai eszköz? Mi a különbség egy orvostechnikai eszköz és egy gyógyszer között?
Az orvostechnikai eszköz jellemzően olyan termék, ami az emberi testen vagy testben fejt ki átmeneti vagy tartós hatást, és betegségek megelőzésére, diagnosztizálására, megfigyelésére vagy kezelésére szolgál. Az alapvető különbség a gyógyszerekhez képest, hogy az orvostechnikai eszköz farmakológiai hatás helyett főként mechanikai módon fejti ki a hatását, azaz az emberi testtel együttműködve működik, és nem befolyásolja az emberi sejtek kémai működését. Manapság az orvostechnikai eszközöket a szívet, az agyat, a húgyhólyagot, az emésztőrendszert, stb. érintő számos súlyos és krónikus betegség enyhítésére és kezelésére használják, a kémiai molekulákkal végzett hagyományos terápiához hasonló kiváló hatékonysággal. Ennek oka, hogy kifejezetten ott fejtik ki hatásukat, ahol a szervezetnek szüksége van rá.
Kevésbé hatékony egy orvostechnikai eszköz, mint egy gyógyszer?
A betegségek megelőzésére és kezelésére szolgáló orvostechnikai eszközök jellemzően épp ugyanolyan hatékonyak, mint a hagyományos gyógyszerek, mivel közvetlenül a probléma gyökerénél és/vagy helyén fejtik ki hatásukat – például a manapság használt orvostechnikai eszközök kiválóan csillapítják a krónikus rákos megbetegedés okozta fájdalomtól szenvedő betegek fájdalmait.
Hogy néz ki a közönséges szemölcs és lábon lévő szemölcs?
A közönséges szemölcs felismerhető érdes, „karfiolszerű” felszínéről. Általában a kezeken, a térdeken és a könyökön fejlődnek ki. A lábon lévő szemölcsök ugyanolyanok, mint a közönséges szemölcsök, de csak a talpakon és a lábujjak alsó felén jelennek meg. A lábon lévő szemölcsök inkább laposabbak, és a járás okozta nyomás miatt gyakran fájdalmasak.
Más típusú szemölcsök is léteznek?
Közönséges szemölcs (Verucca vulgaris): Ezek különálló, durva felszínű, hússzínű kinövések. Előfordulhat belőlük egy vagy több, és esetenként nagyméretűek is lehetnek. Leggyakrabban a kezeken, de bárhol máshol is kialakulhatnak. Viszonylag egyszerű a kezelésük.

Lábon lévő szemölcs (Verruca pedis): Különálló és csak kissé kiemelkedő, durva felszínű szemölcsök. Előfordulhatnak a tenyéren, de rendszerint a talpon találhatók, ahol a testsúly okozta nyomás következtében mélyre hatolnak, és ezért az ilyen típusú szemölcsök kezelése a legnehezebb. Igencsak fájdalmasak lehetnek, és zavarhatják a normális járást. Ahogy egyre mélyebbre hatolnak, az elzáródott kapillárisok miatt kismértékű vérzés jelentkezik, amit a szemölcs közepén látható több fekete pont jelez. Általában a talp nyomáspontjain fordulnak elő.

Lapos szemölcs (Verruca plana): Ezek kis, sima felületű, lapos, hússzínű szemölcsök, melyek akár nagyobb számban is előfordulhatnak. Bárhol megjelenhetnek, de elsősorban az arcon, nyakon, kezeken, csuklón és térdeken láthatók. Rendszeresen rosszul diagnosztizálják, különösen azokat, amelyek az arcon jelenek meg. Gyakran egy sérülés vagy hasonló trauma vonalában fordulnak elő.

Fonalas vagy ujjas szemölcs: egy cérnához vagy ujjhoz hasonló alakú szemölcs, mely leggyakoribb az arcon, különösen a szemhéjak és az ajkak körül.

Genitális szemölcsök (szexuális úton terjedő szemölcs, Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): a nemi szerveken fordul elő.

Mozaik szemölcs: általában a kezeken és a talpon szorosan egymás mellett jelentkező lapos szemölcsök csoportja.

Periungualis szemölcs: karfiolszerű szemölcs-csoportosulás a köröm körül.

FONTOS TUDNIVALÓ: A Wartner Szemölcsfagyasztót / Szemölcseltávolító stiftet KIZÁRÓLAG a közönséges szemölcsök és lábon lévő szemölcsök kezelésére szabad használni
Mit tegyek, ha nem vagyok biztos benne, hogy egy dudor szemölcs-e vagy sem?
Mindig konzultáljon orvosával, ha nem biztos benne, hogy közönséges vagy lábon lévő szemölcse van.