Gyakran ismételt kérdések

A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval kapcsolatban

Hogyan működik a Wartner Szemölcsfagyasztó?
A Wartner Szemölcsfagyasztó hasonló módon működik, mint az orvosok által használt folyékony nitrogénnel végzett fagyasztásos módszer. A fagyasztószer a habszivacs applikátorra kerül, majd a telített habszivacs applikátort néhány másodpercig a szemölcsre nyomva lefagyasztja a szemölcsöt a gyökeréig. A fagyasztás eredményeként a szemölcs körülbelül 10-14 nap után leesik. A Wartner Szemölcsfagyasztó nem káros a környezetre.
Hogyan kell használni a Wartner Szemölcsfagyasztót?
LÉPÉS 1
Fogja a habszivacs rudacska kék végét a hüvelyk- és mutatóujja közé, és nyomja össze, amíg egy kis nyílás meg nem jelenik a másik végén. Ezen a nyíláson át csúsztassa a habszivacs rudacskát a az applicator-tartón lévő tüskére egészen addig, amíg a tüske már nem látható.
LÉPÉS 2
Tartsa az aeroszolos flakont függőlegesen, a testétől, nyílt lángtól, hőtől, közvetlen napfénytől és elektromosságtól távol. Helyezze be a habszivacs applikátorral ellátott applikátor-tartót az aeroszolos flakon tetején lévő nyílásba úgy, hogy a habszivacs rudacska ne legyen látható. Az aeroszolos flakont tartsa az aljánál fogva az egyik kezében, a másik kezével erősen nyomja le a műanyag applikátort 3 másodpercig. Nyomás közben sziszegő hangot fog hallani. Ez után vegye ki a nyílásból az applikátor-tartót a habszivacs rudacskával együtt. A habszivacs rudacska hideg folyadékkal telítődött, a felszínén hideg páralecsapódás látszik. Ez a jelenség ártalmatlan.
LÉPÉS 3
A habszivacs applikátor átitatódása után várjon 20 másodpercet a hőmérséklet további csökkenéséig az alkalmazás előtt, ezáltal biztosítva a Wartner® nagyobb hatékonyságát.
LÉPÉS 4
A 20 másodpercnyi várakozást követően könnyedén nyomja rá a habszivacs applikátort a szemölcsre.
 • Közönséges szemölcs esetén: 20 másodpercig.
 • Lábon lévő szemölcs esetén: 40 másodpercig alkalmazza.
Bizonyosodjon meg róla, hogy a kezelendő felület és a habszivacs rudacska folyamatosan érintkezik. A habszivacs rudacskát a kezelt területen csak a szükséges kezelési ideig szabad rajta tartani. A fagyasztás után enyhe fájdalom és égő érzés jelentkezhet. A szemölcs kezelése után várjon 2 percet, majd egy papírzsebkendővel távolítsa el a habszivacs applikátort a tartóról. Minden egyes használat után dobja ki a habszivacs applikátort. Ne használja fel újra a habszivacs applikátort, illetve ne érintse meg a tetejét csupasz kézzel, nehogy újra megfertőzze a bőrt a szemölcsöt okozó vírussal.
 

2 KIEGÉSZÍTŐ LÉPÉS LÁBON LÉVŐ SZEMÖLCS ESETÉN az optimális előkészítéshez és utókezeléshez

A KEZELÉS ELŐTT Először áztassa a lábát meleg vízben 5 percig, majd dörzsölje le a bőrkeményedéses részt a reszelővel, hogy részben eltávolítsa a megkeményedett bőrt a szemölcsről. LÉPÉS 1-4
Lásd fent. Ugyanaz, mint a kézen lévő szemölcs eltávolításánál
LÉPÉS 5
A 40 másodpercnyi alkalmazást követően bizonyos mértékben kellemetlen lehet, amikor a kezelt területet nyomás vagy súrlódás éri. Hasznos, ha ilyenkor az érzékeny területet ragtapasszal védi (ez bárhol kapható). A ragtapasz-párnácskákat nem tartalmazza a doboz.
Biztonságosan használható a Wartner Szemölcsfagyasztó?
Igen, a Wartner Szemölcsfagyasztó használata biztonságos, amennyiben pontosan követi az utasításokat; azonban nem javasoljuk a termék 4 év alatti gyermekeknél történő használatát. CE jelzéssel ellátott és II.a osztályba sorolt orvostechnikai eszközként, mely megfelel az európai uniós irányelveknek (93/42/EEC Tanácsi Rendelet), 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót számos tudományos és egészségügyi szakember a közönséges és lábon lévő szemölcsök eltávolításának biztonságos eljárásaként értékelte: „A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó a felhasználók biztonságát garantáló minden jogszabályi előírásnak megfelel”. Mr. J. Sleumer – Laboratóriumvezető, Eurofill – Zaandam, Hollandia 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó biztonságosságát igazolták a bőrgyógyászok is: „A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó hatékonysága minden szempontból összevethető a klasszikus módszerekkel (folyékony nitrogén = orvosi eljárás), és az általa kifejtett fagyasztó hatás hasonló a folyékony nitrogénnel elérthez, bár talán kissé lassabb (20 mp-es alkalmazás szemben a 3 mp-es alkalmazással), ami véleményem szerint biztonságosabb és kevésbé fájdalmas” – Dr. J. M. Gray – Bőrgyógyász – Párizs, Franciaország „Szakértői véleményem szerint a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót a páciensek önmaguk is alkalmazhatják, ezért szabadon árusítható” Dr. I. H. Boersma – Bőrgyógyász – Albert Schweizer Kórház – Zwijndrecht, Hollandia
Milyen hőmérsékletet ér el a Wartner Szemölcsfagyasztó?

A Wartner Szemölcsfagyasztó a bőrön eléri a -50°C hőmérsékletet, ami a krioterápiaként elérhető legalacsonyabb hőmérséklet a piacon.

Hogyan viszonyítható a piacon elérhető más krioterápiát alkalmazó termékekhez?
Klinikai vizsgálatok alapján, a terápiás hőmérséklet és az applikátor szaturációja terén a Wartner egyértelműen felülmúlja a versenytársak termékeit.
Bonyolult-e a Wartner Szemölcsfagyasztó használata?
Nem. Ugyan a Wartner Szemölcsfagyasztó használata precizitást igényel, de egyáltalán nem bonyolult. A használati útmutatóban pontosan le van írva a Wartner Szemölcsfagyasztó használata.
Meddig kell a szelepet lenyomva tartani?
Mindössze 3 másodpercig tartsa finoman lenyomva a szelepet.
Milyen hosszú ideig kell a hideg habszivacs applikátort rajta tartani a közönséges vagy a lábon lévő szemölcsön?

Közönséges szemölcsök: (max.) 20 mp
Lábon lévő szemölcsök: (max.) 40 mp

Hányszor szabad használni a habszivacs applikátort?
Minden habszivacs applikátort csak egyszer szabad használni, majd a vírus elterjedésének elkerülése végett ki kell dobni.
Van-e a Wartner Szemölcsfagyasztó alkalmazásának bármilyen mellékhatása?

Több lehetséges mellékhatás léphet fel:

 • A bőr ideiglenesen ugyanúgy elfehéredhet, mint a többi fagyasztásos eljárás esetén.
 • Hólyag képződik a szemölcs alatt, de ez a kezelés része, és teljesen veszélytelen.
 • A Wartner Szemölcsfagyasztó használata bizonyos kényelmetlenségekkel járhat.
 • Ha a habszivacs applikátort túl hosszú ideig tartja a szemölcsön vagy a lábon lévő szemölcsön, helyi szövetelhalás jelentkezhet. Ezért gondosan kövesse az utasításokat, és a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs méretének megfelelő ideig végezze a kezelést.
 • Mindig óvatosan és pontosan használja a Wartner Szemölcsfagyasztót. Ha nem eléggé óvatos, hegesedés és idegi károsodás fordulhat elő.
Milyen komolyak a különféle mellékhatások?
 • A bőr fehér elszíneződése: amikor a habszivacs applikátort a problémás területre nyomja, a bőr elfehéredik. A habszivacs applikátor eltávolítása után ez az elszíneződés gyorsan elmúlik.
 • Hólyag megjelenése: ez a hólyag eltűnik, amikor a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs leesik a bőrről. A hólyag alatt addigra már kialakul az új bőr.
 • Fájdalom az alkalmazás során: szúró érzés jelentkezhet, amikor a habszivacs applikátort a bőrhöz nyomja. A habszivacs applikátor eltávolítása után ez a szúró érzés gyorsan enyhül.
 • Helyi szövetelhalás: ez csak a bőr mélyfagyasztása esetén fordul elő. Ezért soha ne tartsa a habszivacs applikátort a közönséges szemölcsön 20 másodpercnél tovább (40 másodperc lábon lévő szemölcsök esetében).
 • Hegek és idegkárosodás: ilyen csak figyelmetlen alkalmazás következtében fordulhat elő, amikor nem követik a használati útmutató előírásait. A mélyfagyasztás és így a károsodás elkerülése végett soha ne tartsa a habszivacs applikátort a közönséges szemölcsön 20 másodpercnél tovább (40 másodperc lábon lévő szemölcsök esetében).
Ki használhatja a Wartner Szemölcsfagyasztót?
A Wartner Szemölcsfagyasztót a legtöbb felnőtt használhatja. A Wartner Szemölcsfagyasztó használható közönséges szemölcsök és lábon lévő szemölcsök eltávolítására 4 év feletti gyermekeknél is, de a kezelést csak felnőtt végezheti.
Mit tegyek, ha a szemölcs nem tűnik el 14 nap alatt?
Ha a közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs 14 nap után sem tűnik el, kezelje újra. Egy közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs maximum 3 alkalommal kezelhető a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval, és az egyes kezelések között 2 hetes szüneteket kell tartani.
Érheti-e nedvesség a kezelt területet?
Igen. Zuhanyozhat és úszhat a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval végzett kezelés után.
Ártalmas a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó a környezetre?
Nem. A Wartner Szemölcsfagyasztó nem károsítja a környezetet.
Ki gyártja a 2. generációs Wartnert Szemölcsfagyasztót?
A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót az Omega Teknika vállalat gyártja (Farnham Drive, Finglas, Dublin 11, Írország), és helyi leányvállalatai révén az Omega Pharma forgalmazza.
Hol lehet megvásárolni a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót?
A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó gyógyszertárakban vásárolható meg.
Jelentkezhet-e hegesedés a Wartner szemölcsfagyasztó használatát követően?
Amennyiben pontosan követi a használati útmutatóban leírt utasításokat, a Wartner Szemölcsfagyasztó használata nem jár hegesedéssel. A bőr ugyan esetenként elszíneződhet, de ez idővel elmúlik.
Mikor nem használhatja a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót?
 • Ha cukorbeteg.
 • Ha terhes.
 • Ha a szemölcs valamilyen érzékeny, vékony bőrfelületen (például arc, nyak, hónalj, áll, mell) vagy a nemi szerven található.
 • Ha a szemölcs melletti vagy a szemölcsös bőr gyulladásban van.
 • Ha nem biztos abban, hogy a kezelni kívánt bőrtünet tényleg közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs.
 • Nem szabad használni a Wartner Szemölcsfagyasztót 4 év alatti gyermekeknél.