Gyakran ismételt kérdések

A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval kapcsolatban

Ki gyártja a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet?
A Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet a medical brands (Veembroederhof 96, 1019 HC Amsterdam, Hollandia) gyártja.
Mi az az orvostechnikai eszköz? Mi a különbség egy orvostechnikai eszköz és egy gyógyszer között?
Az orvostechnikai eszköz jellemzően olyan termék, ami az emberi testen vagy testben fejt ki átmeneti vagy tartós hatást, és betegségek megelőzésére, diagnosztizálására, megfigyelésére vagy kezelésére szolgál. Az alapvető különbség a gyógyszerekhez képest, hogy az orvostechnikai eszköz farmakológiai hatás helyett főként mechanikai módon fejti ki a hatását, azaz az emberi testtel együttműködve működik, és nem befolyásolja az emberi sejtek kémai működését. Manapság az orvostechnikai eszközöket a szívet, az agyat, a húgyhólyagot, az emésztőrendszert, stb. érintő számos súlyos és krónikus betegség enyhítésére és kezelésére használják, a kémiai molekulákkal végzett hagyományos terápiához hasonló kiváló hatékonysággal. Ennek oka, hogy kifejezetten ott fejtik ki hatásukat, ahol a szervezetnek szüksége van rá.
Kevésbé hatékony egy orvostechnikai eszköz, mint egy gyógyszer?
A betegségek megelőzésére és kezelésére szolgáló orvostechnikai eszközök jellemzően épp ugyanolyan hatékonyak, mint a hagyományos gyógyszerek, mivel közvetlenül a probléma gyökerénél és/vagy helyén fejtik ki hatásukat – például a manapság használt orvostechnikai eszközök kiválóan csillapítják a krónikus rákos megbetegedés okozta fájdalomtól szenvedő betegek fájdalmait.
Hogy néz ki a közönséges szemölcs és lábon lévő szemölcs?
A közönséges szemölcs felismerhető érdes, „karfiolszerű” felszínéről. Általában a kezeken, a térdeken és a könyökön fejlődnek ki. A lábon lévő szemölcsök ugyanolyanok, mint a közönséges szemölcsök, de csak a talpakon és a lábujjak alsó felén jelennek meg. A lábon lévő szemölcsök inkább laposabbak, és a járás okozta nyomás miatt gyakran fájdalmasak.
Más típusú szemölcsök is léteznek?
Közönséges szemölcs (Verucca vulgaris): Ezek különálló, durva felszínű, hússzínű kinövések. Előfordulhat belőlük egy vagy több, és esetenként nagyméretűek is lehetnek. Leggyakrabban a kezeken, de bárhol máshol is kialakulhatnak. Viszonylag egyszerű a kezelésük.

Lábon lévő szemölcs (Verruca pedis): Különálló és csak kissé kiemelkedő, durva felszínű szemölcsök. Előfordulhatnak a tenyéren, de rendszerint a talpon találhatók, ahol a testsúly okozta nyomás következtében mélyre hatolnak, és ezért az ilyen típusú szemölcsök kezelése a legnehezebb. Igencsak fájdalmasak lehetnek, és zavarhatják a normális járást. Ahogy egyre mélyebbre hatolnak, az elzáródott kapillárisok miatt kismértékű vérzés jelentkezik, amit a szemölcs közepén látható több fekete pont jelez. Általában a talp nyomáspontjain fordulnak elő.

Lapos szemölcs (Verruca plana): Ezek kis, sima felületű, lapos, hússzínű szemölcsök, melyek akár nagyobb számban is előfordulhatnak. Bárhol megjelenhetnek, de elsősorban az arcon, nyakon, kezeken, csuklón és térdeken láthatók. Rendszeresen rosszul diagnosztizálják, különösen azokat, amelyek az arcon jelenek meg. Gyakran egy sérülés vagy hasonló trauma vonalában fordulnak elő.

Fonalas vagy ujjas szemölcs: egy cérnához vagy ujjhoz hasonló alakú szemölcs, mely leggyakoribb az arcon, különösen a szemhéjak és az ajkak körül.

Genitális szemölcsök (szexuális úton terjedő szemölcs, Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): a nemi szerveken fordul elő.

Mozaik szemölcs: általában a kezeken és a talpon szorosan egymás mellett jelentkező lapos szemölcsök csoportja.

Periungualis szemölcs: karfiolszerű szemölcs-csoportosulás a köröm körül.

FONTOS TUDNIVALÓ: A Wartner Szemölcsfagyasztót / Szemölcseltávolító stiftet KIZÁRÓLAG a közönséges szemölcsök és lábon lévő szemölcsök kezelésére szabad használni
Mit tegyek, ha nem vagyok biztos benne, hogy egy dudor szemölcs-e vagy sem?
Mindig konzultáljon orvosával, ha nem biztos benne, hogy közönséges vagy lábon lévő szemölcse van.
Hogyan működik a Wartner Szemölcsfagyasztó?
A Wartner Szemölcsfagyasztó hasonló módon működik, mint az orvosok által használt folyékony nitrogénnel végzett fagyasztásos módszer. A fagyasztószer a habszivacs applikátorra kerül, majd a telített habszivacs applikátort néhány másodpercig a szemölcsre nyomva lefagyasztja a szemölcsöt a gyökeréig. A fagyasztás eredményeként a szemölcs körülbelül 10-14 nap után leesik. A Wartner Szemölcsfagyasztó nem káros a környezetre.
Hogyan kell használni a Wartner Szemölcsfagyasztót?
LÉPÉS 1
Fogja a habszivacs rudacska kék végét a hüvelyk- és mutatóujja közé, és nyomja össze, amíg egy kis nyílás meg nem jelenik a másik végén. Ezen a nyíláson át csúsztassa a habszivacs rudacskát a az applicator-tartón lévő tüskére egészen addig, amíg a tüske már nem látható.
LÉPÉS 2
Tartsa az aeroszolos flakont függőlegesen, a testétől, nyílt lángtól, hőtől, közvetlen napfénytől és elektromosságtól távol. Helyezze be a habszivacs applikátorral ellátott applikátor-tartót az aeroszolos flakon tetején lévő nyílásba úgy, hogy a habszivacs rudacska ne legyen látható. Az aeroszolos flakont tartsa az aljánál fogva az egyik kezében, a másik kezével erősen nyomja le a műanyag applikátort 3 másodpercig. Nyomás közben sziszegő hangot fog hallani. Ez után vegye ki a nyílásból az applikátor-tartót a habszivacs rudacskával együtt. A habszivacs rudacska hideg folyadékkal telítődött, a felszínén hideg páralecsapódás látszik. Ez a jelenség ártalmatlan.
LÉPÉS 3
A habszivacs applikátor átitatódása után várjon 20 másodpercet a hőmérséklet további csökkenéséig az alkalmazás előtt, ezáltal biztosítva a Wartner® nagyobb hatékonyságát.
LÉPÉS 4
A 20 másodpercnyi várakozást követően könnyedén nyomja rá a habszivacs applikátort a szemölcsre.
 • Közönséges szemölcs esetén: 20 másodpercig.
 • Lábon lévő szemölcs esetén: 40 másodpercig alkalmazza.
Bizonyosodjon meg róla, hogy a kezelendő felület és a habszivacs rudacska folyamatosan érintkezik. A habszivacs rudacskát a kezelt területen csak a szükséges kezelési ideig szabad rajta tartani. A fagyasztás után enyhe fájdalom és égő érzés jelentkezhet. A szemölcs kezelése után várjon 2 percet, majd egy papírzsebkendővel távolítsa el a habszivacs applikátort a tartóról. Minden egyes használat után dobja ki a habszivacs applikátort. Ne használja fel újra a habszivacs applikátort, illetve ne érintse meg a tetejét csupasz kézzel, nehogy újra megfertőzze a bőrt a szemölcsöt okozó vírussal.
 

2 KIEGÉSZÍTŐ LÉPÉS LÁBON LÉVŐ SZEMÖLCS ESETÉN az optimális előkészítéshez és utókezeléshez

A KEZELÉS ELŐTT Először áztassa a lábát meleg vízben 5 percig, majd dörzsölje le a bőrkeményedéses részt a reszelővel, hogy részben eltávolítsa a megkeményedett bőrt a szemölcsről. LÉPÉS 1-4
Lásd fent. Ugyanaz, mint a kézen lévő szemölcs eltávolításánál
LÉPÉS 5
A 40 másodpercnyi alkalmazást követően bizonyos mértékben kellemetlen lehet, amikor a kezelt területet nyomás vagy súrlódás éri. Hasznos, ha ilyenkor az érzékeny területet ragtapasszal védi (ez bárhol kapható). A ragtapasz-párnácskákat nem tartalmazza a doboz.
Fájni fog-e a Wartner szemölcseltávolító stift használata?
A TCA egy maró hatású szer, és 10-15 percen belül bőrhámlást okoz. Nagy mennyiségű TCA-gél enyhén csípő érzést okoz, amelynek gyorsan meg kell szűnnie. Vékony, károsodott vagy érzékeny bőrön a TCA égő, fájdalmas érzést kelt, de ez az érzés átmeneti, és néhány percen belül el kell múlnia. Ha fájdalomérzet jelentkezik, a felesleges gélt vízzel haladéktalanul le kell mosni.
Biztonságosan használható a Wartner Szemölcsfagyasztó?
Igen, a Wartner Szemölcsfagyasztó használata biztonságos, amennyiben pontosan követi az utasításokat; azonban nem javasoljuk a termék 4 év alatti gyermekeknél történő használatát. CE jelzéssel ellátott és II.a osztályba sorolt orvostechnikai eszközként, mely megfelel az európai uniós irányelveknek (93/42/EEC Tanácsi Rendelet), 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót számos tudományos és egészségügyi szakember a közönséges és lábon lévő szemölcsök eltávolításának biztonságos eljárásaként értékelte: „A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó a felhasználók biztonságát garantáló minden jogszabályi előírásnak megfelel”. Mr. J. Sleumer – Laboratóriumvezető, Eurofill – Zaandam, Hollandia 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó biztonságosságát igazolták a bőrgyógyászok is: „A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó hatékonysága minden szempontból összevethető a klasszikus módszerekkel (folyékony nitrogén = orvosi eljárás), és az általa kifejtett fagyasztó hatás hasonló a folyékony nitrogénnel elérthez, bár talán kissé lassabb (20 mp-es alkalmazás szemben a 3 mp-es alkalmazással), ami véleményem szerint biztonságosabb és kevésbé fájdalmas” – Dr. J. M. Gray – Bőrgyógyász – Párizs, Franciaország „Szakértői véleményem szerint a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót a páciensek önmaguk is alkalmazhatják, ezért szabadon árusítható” Dr. I. H. Boersma – Bőrgyógyász – Albert Schweizer Kórház – Zwijndrecht, Hollandia
Mikor nem szabad használni a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet?
A Wartner tyúkszem-eltávolító stiftet a következő estekben nem szabad használni:
 • Gyulladás jeleit mutató bőr kezelésére;
 • Sötét májfolt, sötét, szőrös vagy egyéb szokatlannak tűnő, szemölcsre emlékeztető bőrelváltozás eltávolítására;
 • 4 év alatti gyermekeken található tyúkszemek vagy bőrkeményedések eltávolítására;
 • Ha a szemölcs melletti vagy a szemölcsös bőr gyulladásban van;
 • Ha nem biztos abban, hogy a kezelni kívánt bőrtünet tényleg tyúkszem vagy bőrkeményedés;
 • Ha Ön cukorbeteg, a kezelés megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával;
 • Ha Ön terhes vagy szoptat, a kezelés megkezdés előtt konzultáljon kezelőorvosával
Milyen hőmérsékletet ér el a Wartner Szemölcsfagyasztó?

A Wartner Szemölcsfagyasztó a bőrön eléri a -50°C hőmérsékletet, ami a krioterápiaként elérhető legalacsonyabb hőmérséklet a piacon.

Hogyan viszonyítható a piacon elérhető más krioterápiát alkalmazó termékekhez?
Klinikai vizsgálatok alapján, a terápiás hőmérséklet és az applikátor szaturációja terén a Wartner egyértelműen felülmúlja a versenytársak termékeit.
Jelentkezhet-e hegesedés a Wartner Szemölcseltávolító stift használatát követően?
Amennyiben pontosan követi a használati útmutatóban leírt utasításokat, a Wartner Szemölcseltávolító stift használata nem jár hegesedéssel. Lényeges, hogy a terméket pontosan a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza, mivel a túlzott mértékű felvitel átmenetileg égő érzést, fájdalmat, enyhe fekélyesedést és elszíneződést válthat ki a környező bőrfelületen.
Bonyolult-e a Wartner Szemölcsfagyasztó használata?
Nem. Ugyan a Wartner Szemölcsfagyasztó használata precizitást igényel, de egyáltalán nem bonyolult. A használati útmutatóban pontosan le van írva a Wartner Szemölcsfagyasztó használata.
Meddig kell a szelepet lenyomva tartani?
Mindössze 3 másodpercig tartsa finoman lenyomva a szelepet.
Milyen hosszú ideig kell a hideg habszivacs applikátort rajta tartani a közönséges vagy a lábon lévő szemölcsön?

Közönséges szemölcsök: (max.) 20 mp
Lábon lévő szemölcsök: (max.) 40 mp

Hányszor szabad használni a habszivacs applikátort?
Minden habszivacs applikátort csak egyszer szabad használni, majd a vírus elterjedésének elkerülése végett ki kell dobni.
Visszatérhetnek-e a sikeresen kezelt közönséges szemölcsök vagy lábon lévő szemölcsök?
A sikeresen kezelt közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs általában azt jelenti, hogy véglegesen sikerült eltávolítani. A szervezet immunrendszere általában eltűntet minden visszamaradó nyomot.
Mikor nem szabad használni a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
A Wartner tyúkszem-eltávolító stiftet a következő estekben nem szabad használni:
 • Gyulladás jeleit mutató bőr kezelésére;
 • Sötét májfolt, sötét, szőrös vagy egyéb szokatlannak tűnő, szemölcsre emlékeztető bőrelváltozás eltávolítására;
 • 4 év alatti gyermekeken található tyúkszemek vagy bőrkeményedések eltávolítására;
 • Ha a szemölcs melletti vagy a szemölcsös bőr gyulladásban van;
 • Ha nem biztos abban, hogy a kezelni kívánt bőrtünet tényleg tyúkszem vagy bőrkeményedés;
 • Ha Ön cukorbeteg, a kezelés megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával;
 • Ha Ön terhes vagy szoptat, a kezelés megkezdés előtt konzultáljon kezelőorvosával
Van-e a Wartner Szemölcsfagyasztó alkalmazásának bármilyen mellékhatása?

Több lehetséges mellékhatás léphet fel:

 • A bőr ideiglenesen ugyanúgy elfehéredhet, mint a többi fagyasztásos eljárás esetén.
 • Hólyag képződik a szemölcs alatt, de ez a kezelés része, és teljesen veszélytelen.
 • A Wartner Szemölcsfagyasztó használata bizonyos kényelmetlenségekkel járhat.
 • Ha a habszivacs applikátort túl hosszú ideig tartja a szemölcsön vagy a lábon lévő szemölcsön, helyi szövetelhalás jelentkezhet. Ezért gondosan kövesse az utasításokat, és a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs méretének megfelelő ideig végezze a kezelést.
 • Mindig óvatosan és pontosan használja a Wartner Szemölcsfagyasztót. Ha nem eléggé óvatos, hegesedés és idegi károsodás fordulhat elő.
Milyen komolyak a különféle mellékhatások?
 • A bőr fehér elszíneződése: amikor a habszivacs applikátort a problémás területre nyomja, a bőr elfehéredik. A habszivacs applikátor eltávolítása után ez az elszíneződés gyorsan elmúlik.
 • Hólyag megjelenése: ez a hólyag eltűnik, amikor a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs leesik a bőrről. A hólyag alatt addigra már kialakul az új bőr.
 • Fájdalom az alkalmazás során: szúró érzés jelentkezhet, amikor a habszivacs applikátort a bőrhöz nyomja. A habszivacs applikátor eltávolítása után ez a szúró érzés gyorsan enyhül.
 • Helyi szövetelhalás: ez csak a bőr mélyfagyasztása esetén fordul elő. Ezért soha ne tartsa a habszivacs applikátort a közönséges szemölcsön 20 másodpercnél tovább (40 másodperc lábon lévő szemölcsök esetében).
 • Hegek és idegkárosodás: ilyen csak figyelmetlen alkalmazás következtében fordulhat elő, amikor nem követik a használati útmutató előírásait. A mélyfagyasztás és így a károsodás elkerülése végett soha ne tartsa a habszivacs applikátort a közönséges szemölcsön 20 másodpercnél tovább (40 másodperc lábon lévő szemölcsök esetében).
Mit tegyek, ha nem múlnak el a mellékhatások?
Mindig forduljon orvoshoz, ha a szúró érzés nem múlik el, vagy ha más szövődmények alakulnak ki a Wartner Szemölcseltávolító stift használata során.
Ki használhatja a Wartner Szemölcsfagyasztót?
A Wartner Szemölcsfagyasztót a legtöbb felnőtt használhatja. A Wartner Szemölcsfagyasztó használható közönséges szemölcsök és lábon lévő szemölcsök eltávolítására 4 év feletti gyermekeknél is, de a kezelést csak felnőtt végezheti.
Lehet a Wartner Szemölcsfagyasztót gyermekek kezelésére használni?
Igen, a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó használható 4 év feletti gyermekek kezelésére.
Várandós nők is használhatják a Wartner Tyúkszem-eltávolító stifet?
Igen, a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet várandós nők és szoptató anyukák is használhatják. Az alkalmazás előtt azonban konzultáljon kezelőorvosával.
Milyen gyorsan tűnik el a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs?
Egy közönséges szemölcs vagy egy lábon lévő szemölcs eltüntetéséhez nagyjából 10-14 napra van szükség.
Mit tegyek, ha a szemölcs nem tűnik el 14 nap alatt?
Ha a közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs 14 nap után sem tűnik el, kezelje újra. Egy közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs maximum 3 alkalommal kezelhető a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval, és az egyes kezelések között 2 hetes szüneteket kell tartani.
Mi a legjobb mód a kezelt terület ápolására?
Tartsa tisztán a kezelt területet. Ne piszkálja vagy vakarja. Védje a hólyagot ragtapasszal és semmiképpen se szúrja ki.
Érheti-e nedvesség a kezelt területet?
Igen. Zuhanyozhat és úszhat a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztóval végzett kezelés után.
Ártalmas a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó a környezetre?
Nem. A Wartner Szemölcsfagyasztó nem károsítja a környezetet.
Ki gyártja a 2. generációs Wartnert Szemölcsfagyasztót?
A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót az Omega Teknika vállalat gyártja (Farnham Drive, Finglas, Dublin 11, Írország), és helyi leányvállalatai révén az Omega Pharma forgalmazza.
Hol lehet megvásárolni a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót?
A 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztó gyógyszertárakban vásárolható meg.
Milyen összetevői vannak a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftnek?
A Wartner Tyúkszem-eltávolító stift triklórecetsavas (TCA) gélt tartalmaz egy, a gélt megfelelő mennyiségben a tyúkszemre juttató, mindkét irányba csavarható mechanizmussal működő, könnyen használható stift formájában.
Hogyan működik a Wartner Szemölcseltávolító stift?
A Wartner Szemölcseltávolító stift a közönséges szemölcsök és a lábon lévő szemölcsök kezelésére javasolt orvostechnikai eszköz. A stift formájú applikátor a hagyományos savas szemölcseltávolító eljáráson alapuló, új, magas koncentrációjú gélt tartalmaz. Helyileg kifejtett kémiai eradikációs hatásának köszönhetően a TCA-gél eltüntetheti a szemölcsöket és a lábon lévő szemölcsöket. A gél hámlást indukál a közönséges szemölcs (vagy lábon lévő szemölcs) elszarusodott szövetében, és elpusztítja a szemölcsöt okozó vírust. A közönséges szemölcs (vagy lábon lévő szemölcs) lehámlása után regenerálódik a bőr.
Biztonságosan alkalmazható a Wartner Szemölcseltávolító stift?
Igen, a Wartner Szemölcseltávolító stift alkalmazása biztonságos, amennyiben pontosan betartja a használati utasításokat; azonban nem javasoljuk a termék 4 év alatti gyermekeknél történő használatát. Az európai uniós irányelveknek (a 2007/47/EC rendelettel módosított 93/42/EEC Tanácsi Rendelet) megfelelő CE jelzéssel ellátott és orvostechnikai eszköznek minősített Wartner Szemölcseltávolító stiftet számos tudományos és egészségügyi szakember a közönséges és lábon lévő szemölcsök eltávolításának biztonságos eljárásaként értékelte.
Mennyiben különbözik a TCA működése a szalicilsav működésétől?

A TCA egy hatékony savas gél a közönséges szemölcsök és a lábon lévő szemölcsök kényelmes és gyors eltávolítására.

 

Szalicilsav

TCA-gél

Kezelés időtartama

8-12 hét

Már az első héttől kezdve hatékony

Gyermekeken is alkalmazható

Egyes hivatkozások szerint

Igen

Savkoncentráció

++

+++

Applikátor

Ecsetek, tubusok

Stift

Formula

Főként folyékony

Gél

Szervezetre gyakorolt hatás

Szisztémás hatása lehet, bizonyos esetekben véralvadást okozhat

Nem okoz véralvadást

 

 • Tudományosan bizonyított, hogy a TCA hosszantartó hámlasztó hatást fejt ki a szemölcsre, ami a szemölcs folyamatos kezelését teszi lehetővé. Elpusztítja a HPV-vírust.
 • A TCA pH-ja 1,9 szemben a szalicilsav 2,4-es pH-jával, ami azt jelenti, hogy a TCA erősebb sav, mint a szalicilsav.
 • A Wartner Szemölcseltávolító stift gél formátumú, míg a szalicilsav készítmények általában folyadékok. Az innovativ applikátor révén a gél pontosabb felvitelt tesz lehetővé az érintett területen, az azt körülvevő egészséges bőr túlzott károsítása nélkül.
Jelentkezhet-e hegesedés a Wartner szemölcsfagyasztó használatát követően?
Amennyiben pontosan követi a használati útmutatóban leírt utasításokat, a Wartner Szemölcsfagyasztó használata nem jár hegesedéssel. A bőr ugyan esetenként elszíneződhet, de ez idővel elmúlik.
Nehéz használni a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
Nem. Ugyan a Wartner Szemölcseltávolító stift alkalmazása precizitást igényel, de egyáltalán nem bonyolult. Az használati útmutatóban pontosan le van írva a Wartner Szemölcseltávolító stift használata.
Meddig kell a gélt a szemölcsön hagyni?
Ez a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs méretétől függ (ld. a használati útmutatót). Általában 10-15 perc elegendő ahhoz, hogy a TCA felszívódjon a szemölcsön.
Milyen gyakran használható a Wartner Szemölcseltávolító stift?
A Wartner Szemölcseltávolító stiftet 4 napig, naponta kétszer kell alkalmazni. A 4 napos kezelést követő 4 nap alatt a bőr lehámlik. A hámló bőrt langyos víz alatt óvatosan el lehet távolítani. A kezelés után új (szemölcstől mentes) bőr képződik. A szemölcs akár már az első héten eltűnhet. Ha a szemölcs nem tűnik el teljesen, 4 nap múlva ismételje meg a kezelést. A kezelés maximum négyszer ismételhető. Ha a szemölcs (vagy a lábon lévő szemölcs) kicsi (tűhegynyi), akkor csak naponta egyszer vigye fel a gélt.
Hogyan kell használni a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?

A stift első használatakor be kell tölteni a gélt az applikátorba. Ehhez a stift végét addig kell az óramutató járásával megegyező irányba tekerni, amíg az első csepp meg nem jelenik. Ehhez többszöri körbefordításra is szükség lehet, mivel a gél a stift felső részében van (az első kezelést megelőző esetleges szivárgás elkerülése érdekében).

1. LÉPÉS

Tartsa a stiftet függőlegesen, az ecsetfejjel lefelé, és lassan tekerje el a stift végét az óramutató járásával megegyező irányba, szükség esetén többször is.

2. LÉPÉS

Hagyja, hogy a gél 3-5 másodperc alatt eljusson az ecsetfejbe.

3. LÉPÉS

Óvatosan vigye fel a gélt a szemölcsre (kerülve az egészséges bőrrel való érintkezést).

4. LÉPÉS

Hagyja a gélt megszáradni 10-15 percig, mielőtt ruhaneműt vagy cipőt húzna rá.

A Wartner Szemölcseltávolító stift nagyon tömény és csak egyetlen cseppet kell felvinni belőle. Gondosan kenje be a szemölcs teljes felületét úgy, hogy lehetőleg ne érintkezzen a gél a környező egészséges bőrrel. A kezelés befejezése után egy tiszta törlőkendővel vagy papírzsebkendővel alaposan tisztítsa meg a stiftet, mielőtt visszatenné a helyére.

 

KÉT TOVÁBBI LÉPÉS A LÁBON LÉVŐ SZEMÖLCSÖK KEZELÉSÉHEZ az optimális előkészítéshez és a kezelés után


A KEZELÉS ELŐTT

Először áztassa a lábát meleg vízben 5 percig, majd egy bőrreszelővel (több helyen is kapható) gondosan reszelje le a bőrkeményedést egészen a szemölcsig. Alaposan szárítsa meg a lábát, hogy ne kerüljön víz/nedvesség a szemölcs és a Wartner TCA-gél közé. Ne használja a TCA-gélt vérző vagy sérült bőrön. Bőrreszelő nincs mellékelve a termékhez.

1-4. LÉPÉS

Ugyanaz, mint a kézen lévő szemölcs eltávolításánál (ld. fent). A kezelés befejezése után egy törlőkendővel gondosan tisztítsa meg a Wartner Szemölcseltávolító stiftet, mielőtt visszatenné a helyére.

Mikor nem használhatja a 2. generációs Wartner Szemölcsfagyasztót?
 • Ha cukorbeteg.
 • Ha terhes.
 • Ha a szemölcs valamilyen érzékeny, vékony bőrfelületen (például arc, nyak, hónalj, áll, mell) vagy a nemi szerven található.
 • Ha a szemölcs melletti vagy a szemölcsös bőr gyulladásban van.
 • Ha nem biztos abban, hogy a kezelni kívánt bőrtünet tényleg közönséges szemölcs vagy lábon lévő szemölcs.
 • Nem szabad használni a Wartner Szemölcsfagyasztót 4 év alatti gyermekeknél.
Érheti-e nedvesség a kezelt területet?
Igen. Zuhanyozhat és úszhat a Wartner Tyúkszem-eltávolító stifttel végzett kezelés után.
Hol lehet megvásárolni a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
A Wartner Szemölcseltávolító stift gyógyszertárakban és drogériákban kapható.
Ki gyártja a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
A Wartner Szemölcseltávolító stiftet a medical brands (Veembroederhof 96, 1019 HC Amsterdam, Hollandia) gyártja.
Mit tegyek, ha a szemölcs nem tűnik el 4 hét után sem?
Ha a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs mérete 4 hét alatt nem csökken jelentősen, vagy a 4 hetes kezelés után nem tűnik el teljesen, keresse fel kezelőorvosát.
Milyen gyorsan tűnik el a közönséges szemölcs vagy a lábon lévő szemölcs?
Egy közönséges szemölcs vagy egy lábon lévő szemölcs eltüntetéséhez nagyjából 10-14 napra van szükség.
Várandós nők is használhatják a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
Igen, a Wartner Szemölcseltávolító stiftet várandós nők és szoptató anyukák is használhatják. Az alkalmazás előtt azonban konzultáljon kezelőorvosával.
Veszélyes-e a Wartner Szemölcseltávolító stift használata 4 év alatti gyermekek kezelésére?
Nem javasoljuk a Wartner Szemölcseltávolító stift használatát 4 év alatti gyermekek kezelésére.
Lehet-e a Wartner Szemölcseltávolító stiftet gyermekeknél alkalmazni?
Igen, a Wartner Szemölcseltávolító stift használható 4 év feletti gyermekek kezelésére.
Ki használhatja a Wartner Szemölcseltávolító stiftet?
A Wartner szemölcseltávolító stiftet a legtöbb felnőtt használhatja. A Wartner Szemölcseltávolító stift alkalmazható 4 év feletti gyermekeknél is szemölcsök és lábon lévő szemölcsök eltávolítására, de a kezelést csak felnőtt végezheti. Ha Ön cukorbeteg, terhes és/vagy szoptat, kérjük, hogy a Wartner Szemölcseltávolító stift alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Van-e a Wartner Szemölcseltávolító stift használatának bármilyen mellékhatása?
Több lehetséges mellékhatás léphet fel: A Wartner Szemölcseltávolító stift használata okozhat kellemetlen tüneteket (átmeneti csípő, égő érzés). Kisebb szemölcsök esetén a sérülés vagy kellemetlen tünetek előfordulásának esélye nagyobb, ezért az alkalmazást napi egyszeri alkalomra kell korlátozni. Mindig óvatosan és pontosan alkalmazza a Wartner Szemölcseltávolító stiftet. Ha nem elég óvatos, hegesedés és kisebb bőrkárosodás fordulhat elő.
Milyen összetevői vannak a Wartner Szemölcseltávolító Stiftnek?
A Wartner Szemölcseltávolító stift triklórecetsavas (TCA) gélt tartalmaz egy, a gélt megfelelő mennyiségben a szemölcsre juttató, mindkét irányba csavarható mechanizmussal működő, könnyen használható stift formájában.
Nehéz-e a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift alkalmazása?
Nem. Ugyan a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift alkalmazása precizitást igényel, ám az alkalmazás egyáltalán nem bonyolult. A használati útmutatóban pontosan le van írva a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift alkalmazása.
Hogyan kell használni a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet?
A stift első használatakor be kell tölteni a gélt a kefés végbe. Ez úgy történik, hogy a stift végét addig kell az óramutató járásával megegyező irányban csavarni, amíg az első csepp meg nem jelenik. Ehhez többszöri teljes csavarásra is szükség lehet, mivel a gél a stift felső részében van (az első kezelést megelőző esetleges szivárgás elkerülése érdekében).
Milyen gyakran használható a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift?
A Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet 4 napig, naponta egyszer kell alkalmazni. A 4 napos kezelést követő 4 nap alatt a bőr lehámlik. A hámló bőrt langyos víz alatt óvatosan el lehet távolítani. A kezelés után új (szemölcsöktől mentes) bőr alakul ki. A kezelés maximum négyszer ismételhető.
Veszélyes-e a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift használata 4 év alatti gyermekek kezelésére?
Nem javasoljuk a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift alkalmazását 4 év alatti gyermekek kezelésére.
Lehet-e a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet gyermekek kezelésére használni?
Igen, a Wartner Tyúkszem-eltávolító stift használható 4 év feletti gyermekek kezelésére.
Hol lehet megvásárolni a Wartner Tyúkszem-eltávolító stiftet?
A Wartner Tyúkszem-eltávolító stift gyógyszertárakban és drogériákban kapható.
Miben különbözik a Wartner Szemölcseltávolító stifttől?
 • A TCA-gél koncentrációja alacsonyabb: A Tyúkszem-eltávolító stift a Wartner Szemölcseltávolító stifthez képest kevésbé tömény TCA-gélt tartalmaz. A TCA-gél hatására a bőr lehámlik. Ezzel együtt a megvastagodott bőrréteg, illetve a tyúkszem eltűnik, és a helyén új, egészséges bőr képződik.
 • Nagyobb, 4 ml gélt tartalmazó stift
 • Napi egyszeri használatra
 • Önértékelő vizsgálatban tesztelve, a résztvevők 85%-ának értékelése szerint már egyetlen hét alatt teljes mértékben sikerült eltávolítani a tyúkszemet, ami egyértelműen jelzi, hogy az első négynapos kezelési időszak alatt sikerült elérni az első látható eredményeket. Már az első héttől kezdve hatékony.
Mi a tyúkszem és a makacs bőrkeményedés?
A tyúkszem általában szabályos alakú és fehér, szürke vagy sárga színű lehet. Leggyakrabban az első vagy az ötödik lábujj külső felszínén alakul ki, mert ez az a pont ami legtöbbször van nyomásnak kitéve. A bőrkeményedés (vagy kérgesség) a bőr egy különösen megkeményedett területe, amely ismételt súrlódás, nyomás vagy más irritációra reagálva viszonylag vastaggá és keménnyé válik.